Wanneer jij of een van je werknemers met een hoogwerker aan de slag gaat, is het zeker niet ondenkbaar dat er valbeveiliging aanwezig is. Wie een hoogwerker gebruikt, zal vaak ook buiten de werkbak moeten reiken om enige werken te kunnen uitvoeren en dan is een persoonlijke valbeveiliging nodig om te voorkomen dat de persoon zeker niet uit de werkbak valt. Bij correct gebruik van valbeveiliging zal de val gestopt worden en heel wat minder zware gevolgen kennen. Zo kunnen jij en je werknemer ook op hoogtes op een veilige manier tewerk gaan.
Valbeveiliging in een hoogwerker, is dit bij wet verplicht? Deze vraag komt regelmatig bij ons terug want als we op een hoogwerker staan, staan we met beide voeten op de "grond". Werken op een hoogwerker is een uitzonderlijk gegeven en wie op een hoogwerker werkt, zal niet altijd binnen de werkbak blijven. Daarom schrijft de wet voor dat er een valbeveiliging moet aanwezig zijn bij werken vanaf een hoogte van 2 meter. Wie dagelijks met een hoogwerker werkt, weet meteen dat een hoogte van 2 meter snel behaald is. Daarom is het zeker aangeraden om de juiste maatregelen te nemen en de nodige harnassen en valbeveiliging te voorzien.
Bovendien, iedere werknemer die een opdracht uitvoert in een hoogwerker zal even uit de werkbak moeten reiken om enkele werken effectief te kunnen uitvoeren. Daarbij is de kans op vallen het grootst en kan een professionele valbeveiliging ernstige verwondingen voorkomen. Een goede beveiliging zal de val onderbreken en zorgen dat de schade minder groot is.
Maar ook over de valbeveiliging zelf zijn er wetten. Zo moeten deze ook grondig en geregeld geïnspecteerd worden. In België moet iedere valbeveiliging minstens 1 maal per jaar gekeurd worden. Iedere keuring geeft aan of de beveiliging nog aan alles voldoet of aan herstelling toe is. Herstellingen moeten meteen na de keuring in orde gebracht worden voordat ze terug in gebruik kunnen genomen worden. Een herkeuring is hiervoor aangeraden.
Een essentieel onderdeel van de valbeveiliging in hoogwerker is een harnas. Deze kan je best dragen in iedere omgeving met een valrisico. Het type harnas dat je nodig hebt, hangt een stuk af van de werkzaamheden. Daarbij houden we rekening met de bewegingsvrijheid, accessoires, levensduur, elasticiteit, resistentie,... Maar ook de manier waarop je een harnas zal aantrekken is zeer specifiek en daarbij moet er ook rekening gehouden worden met:
Valbeveiliging in een hoogwerker is vooral geen snelle keuze. Om een juiste keuze te maken heb je heel wat elementen waar je rekening mee moet houden. Om je hierin te begeleiden kan je deelnemen aan onderstaande opleiding valbeveiliging. Daarbij leer je alles over de wetgevingen rond deze beveiliging, het aanschaffen ervan, waar je op moet letten en hoe je deze op een correcte manier moet gebruiken. Daarnaast kan je ook steeds om persoonlijk advies vragen via het contactformulier op onze contactpagina. Het team van ALM staat alvast klaar om jouw veiligheid te optimaliseren en je met raad en daad bij te staan. Een goede valbeveiliging op maat, daar staan we voor.
In deze opleiding krijg je alle informatie die je moet weten over het kiezen en dragen van de juiste valbeveiliging in je hoogwerker. Heb jij enkele werknemers in dienst die regelmatig op de hoogwerker aan de slag gaan? Dan is deze opleiding zeker voor jou! Leer hier enkele praktische tips en theoretische kennis omtrent de wetgeving, en het correct gebruiken van de valbeveiliging. Ook je werknemers kunnen deelnemen aan deze opleiding om zo hun valbeveiliging correct te gebruiken en de nodige tips toe te passen in de praktijk.
Praktische info en inschrijven via deze link.
Als we alles op een rij plaatsen en alle punten hierboven opsommen, is het gebruiken van een valbeveiliging in hoogwerker niet weg te denken. Als werkgever neem je dit best op als verplichting in de arbeidsovereenkomst en volg je samen met de werknemer een opleiding tot het correct kiezen en gebruiken van de valbeveiliging.
Een goede beveiliging zorgt voor een veiligere werkomgeving, ook in een hoogwerker. Wie een goed harnas draagt als valbeveiliging kan een val uit hoogwerker onderbreken en zo grote verwondingen of ernstige schade vermijden.
Ben je als werkgever nog niet helemaal up to date over de wetgeving en correct dragen van de valbeveiliging? Wens je als werkgever je werknemers de nodige kennis mee te geven om veiliger te werken in de toekomst en ernstige ongevallen uit te schakelen?
Dan kan je je nu inschrijven voor onze opleiding correct gebruik valbeveiligingsharnassen.
Inschrijven via deze link.
Heb je verder nog een vraag over valbeveiliging voor jou en je werknemers? Neem dan zeker contact met ons via het contactformulier.