Arrow up

Veiligheid boven alles. Waarom opleidingen cruciaal zijn bij werken op hoogte

Het is een feit dat arbeidsongevallen waarbij werknemers van hoogte vallen een van de meest voorkomende en gevaarlijke situaties op de werkvloer vormen.

Niet zelden leiden deze ongevallen tot ernstige of zelfs fatale verwondingen. Als werkgever is het uw verantwoordelijkheid om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), inclusief een reddingsplan, op te stellen. Dit is cruciaal om te bepalen of het risico volledig kan worden vermeden of dat er Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) nodig zijn om de veiligheid te waarborgen.

Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te voorzien van de juiste training en instructies om beschermingsmiddelen correct te gebruiken.

Het beschikbaar stellen en onderhouden van passende PBM’s is een taak van de werkgever.

Het aantal arbeidsongevallen veroorzaakt door vallen van hoogte is verontrustend hoog. In België waren er in 2023 maar liefst 25.601 incidenten met vallen van hoogte, waarbij 3.340 werknemers blijvende lichamelijke schade opliepen.

Het begrip "werken op hoogte" vereist specifieke aandacht en maatregelen van zowel werkgevers als werknemers.

De wetgeving in België legt de verantwoordelijkheid bij de werkgever om veilige arbeidsomstandigheden te waarborgen, inclusief maatregelen voor werken op hoogte.

Wat betekent dit concreet voor u als werkgever of opdrachtgever?

Het is van essentieel belang om proactief te zijn en ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig is. Dit omvat het uitvoeren van een gedegen Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarin niet alleen de gevaren worden geïdentificeerd, maar ook de nodige preventieve maatregelen worden vastgesteld.

Daarnaast moet u als werkgever de wetgeving in België naleven met betrekking tot arbeidsomstandigheden en valbeveiliging. Dit omvat onder meer het verstrekken van doeltreffende opleidingen, het bieden van betrouwbare valbeveiliging en het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan.

Bij ALM begrijpen we de complexiteit van veilig werken op hoogte.

Wij bieden niet alleen hoogwaardige valbeveiliging, maar ook uitgebreide trainingen en advies om ervoor te zorgen dat uw organisatie voldoet aan de wettelijke vereisten en de veiligheid van uw werknemers waarborgt.

Veiligheid staat voorop bij ALM. Wij helpen u graag bij het creëren van een veilige werkomgeving op hoogte.

Volg een veiligheidopleiding bij ALM

Er gebeuren jaarlijks nog te veel ernstige ongelukken bij het werken op hoogte. Meestal zijn die het gevolg van een zwakke rijvaardigheid.

ALM is al meer dan 15 jaar hét trainingscentrum voor werken op hoogte, rijden en verplaatsen van lasten en EHBO. 

De deelnemers, zijn na het volgen van een opleiding bij ALM en na een positieve evaluatie in staat om op een veilige en verantwoorde manier te werken met hoogwerkers. Na een goede permanente vorming volgt een certificaat dat 5 kaar geldig is.

Wij bieden ook opleidingen aan op maat van uw bedrijf.

Bijvoorbeeld: vakbekwaamheid code 95, BA4/BA5, rolbrugopleiding, hoogwerker op bestelwagen, spinhoogwerker, werken met vorkheftruck IS-001, werken met zelfrijdende hoogwerker (schaarlift inbegrepen) IS-005 ... of een opleiding in een andere taal. 

Meer info? Bel onze opleidingsverantwoordelijke Shirley 051 48 90 98 of stuur een mailtje naar shirley@almlift.be

--

Interessante links:

--

 


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×