Arrow up

Safety first: voorkom ernstige ongevallen met het veiligheidsharnas

Wanneer iemand met een hoogwerker aan de slag gaat, staat veiligheid altijd centraal. Hier las je al een stukje over het belang van het gebruik van het veiligheidsharnas en de verplichte keuring ervan.

Werken in een hoogwerker vereist vaak handelingen buiten de werkbak. Persoonlijke valbeveiliging is daarom absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat je uit de werkbak valt. De juiste valbeveiliging zal de val stoppen en op die manier zware gevolgen vermijden.

In dit artikel benadrukken we nogmaals het cruciale belang van het (correct) gebruik van het harnas.

Valbeveiliging in een hoogwerker

Een essentieel onderdeel van valbeveiliging in een hoogwerker is het harnas. Het veiligheidsharnas valt onder de persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s.

Je draagt best een veiligheidsharnas in iedere omgeving met valrisico. Het type harnas dat je nodig hebt, hangt af van het soort werkzaamheden dat je uitvoert. Bepalende factoren zijn de mate van bewegingsvrijheid, de aan- of afwezigheid van accessoires, de levensduur van het harnas, de elasticiteit en resistentie van het harnas, ...

De manier waarop je het veiligheidsharnas aantrekt, is zeer specifiek. Belangrijke aandachtpunten zijn:

  • het ophangpunt (voorzijde of op de rug)
  • bevestigingspunten en positionering
  • bevestigingspunten van het gereedschap
  • extra brede gordels
  • de juiste maat
  • keuring
  • veiligheidshaken

Er zijn dus heel wat aandachtpunten bij het veilig bedienen van een hoogwerker en de juiste veiligheidsuitrusting. Wist je dat we daarom een opleiding valbeveiliging voorzien? Daarbij leer je alles over de wetgevingen rond deze beveiliging, de aanschaf van het juiste veiligheidsharnas, de aandachtspunten en natuurlijk leer je ook hoe je het op een correcte manier moet gebruiken.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Die vind je hier.

Valbeveiliging verplicht?

De wet zegt dat er valbeveiliging verplicht is bij werken vanaf een hoogte van 2 meter.

Zeker wanneer je op dergelijke hoogte uit de werkbak moet reiken om bepaalde handelingen uit te voeren, is de kans op vallen groot en zorgt professionele valbeveiliging voor een veilige werkomgeving.

Vergeet hierbij zeker de keuring van het veiligheidsharnas niet!

In België dient elke valbeveiliging minstens 1 maal per jaar gekeurd te worden. Een keuring geeft aan of de beveiliging nog aan alle veiligheidsvereisten voldoet of dat het aan herstelling of vervanging toe is. Herstellingen dienen meteen na de keuring te gebeuren alvorens ze terug in gebruik mogen worden genomen. Nadien is een herkeuring wenselijk maar niet verplicht.

Meer weten over valbeveiliging? ALM staat steeds voor je klaar met persoonlijk advies. Contacteer ons snel via het contactformulier of via onze contactpagina.

Het team van ALM staat klaar om jouw én ieders veiligheid te optimaliseren. Een goede valbeveiliging op maat, daar staan we voor.

Keuringsplicht

Net zoals met veel zaken die te maken hebben met veiligheid, dient ook een veiligheidsharnas regelmatig gekeurd te worden. Een veiligheidsharnas heeft een jaarlijkse keuring nodig. Ook na een val is een nieuwe keuring nodig.

In België dient de keuring te gebeuren door een erkende controledienst.

Goed onderhoud en regelmatig nazicht verlengt bovendien de levensduur van je harnas. Naast de wettelijke verplichting is het een duurzame investering die de veiligheid van jou én je medewerkers waarborgt.

Meer weten? Contacteer ons voor meer info.


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×