Arrow up

Opleiding heftruck: Dit moet je weten!

Heel vaak krijgen we de vraag of een opleiding voor de heftruck verplicht is en door wie een heftruck nu echt bediend mag worden binnen het bedrijf? Welk attest heb je hiervoor nodig en waar kan je deze behalen?
In deze blog antwoorden wij op al uw vragen en maken wij je wegwijs naar de juiste opleiding voor het besturen van een heftruck.

Wetgeving omtrent het heftruck attest

Artikel 4.3 - 1 van de Codex stelt dat "mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving alleen bestuurd mogen worden door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen." Dat beantwoordt meteen de vraag, of deze opleiding verplicht is. Het antwoord is luid en duidelijk, ja.

Ieder werkgever moet voor zijn personeel een adequate opleiding hiervoor voorzien en ervoor zorgen dat alle werknemers die in aanmerking komen voor het besturen van de heftruck, een degelijke opleiding krijgen. Daarnaast zijn ook de werkgevers verplicht om een attest voor te leggen.

Bijkomende voorwaarde voor het besturen van een heftruck binnen het bedrijf is een jaarlijks medisch onderzoek. De reden hiervoor is heel eenvoudig. Het besturen van een heftruck is een veiligheidsfunctie en dit vraagt naar een bevoegdheidsverklaring door de werkgever.

Ook een zelfstandige die bijspringt bij een bedrijf zal een heftruck attest moeten voorleggen. Wie dus een heftruck wenst te besturen maar niet goed weet of hij nu wel of niet over een attest moet beschikken, kan zich beter aansluiten bij een degelijke opleiding waar hij zeker een attest verkrijgt.

Opleiding heftruck

Het besturen van een heftruck gebeurd niet zonder risico. Daarom wil je als werkgever de nodige voorbereiding doen zodat alles in alle veiligheid kan doorgaan. Een opleiding voor de heftruck zorgt niet alleen voor de technische vaardigheden en het nodige attest, maar zorgt ook dat de werknemer bewust is van al het gevaar.

De opleiding moet steeds adequaat zijn. Daarom is het ook van belang dat dergelijke opleidingen herhaalt worden. Het is al meermaals bewezen dat vaardigheden en kennis met de tijd vervagen maar door deze opleiding heftruck te herhalen, blijven de werknemers op de hoogte van mogelijke veranderingen en risico's. Wij raden aan om een nascholing te doen na 5 jaar.

Opleiding heftruckchauffeur

Ook bij ons kan je terecht voor een opleiding als heftruckchauffeur. In deze opleiding leer je waarom je deze opleiding moet volgen en krijg je alle wettelijke verplichtingen op een rij. Doorheen de opleiding leer je alle besturingsprincipes, hoe je arbeidsongevallen kan vermijden en krijg je praktijkgerichte oefeningen op verschillende types toestellen.
Wie reeds over een attest beschikt maar de nodige verfrissing in het geheugen nodig heeft, kan aansluiten bij onze opfrissingsmodule.

Prijzen en voorwaarden

Als werkgever sta je in voor de opleiding van alle werknemers. Heb jij een team dat nood heeft aan degelijke opleiding als heftruckchauffeur? Of moeten er zaken opgefrist worden? Dan kan je je inschrijven bij onze opleidingen heftruck;
•    Heftruck basis aan € 265
•    Heftruck opfrissing voor € 190

Inschrijven kan onder enkele voorwaarden. Lees alle voorwaarden en inhoud voor de opleidingen via deze link.

heftruck attest behalen

Heftruck attest behalen?

Wij zorgen voor kwalitatief hoogstaande opleidingen, die bestaan uit zowel theorie als praktijk. Op het einde van iedere opleiding krijgen alle deelnemers een theoretische test met meerkeuzevragen. Als slot is er ook een praktische proef waarbij ieder zijn rijvaardigheid grondig wordt getest.

Wie slaagt voor beide proeven, ontvangt van ons een attest dat de deelnemer kwalificeert voor het besturen van een heftruck.

Met dit attest ben je zowel als werkgever of werknemer in orde volgens de wettelijke bepalingen en kan je veilig aan de slag. Dit attest is 5 jaar geldig. Na 5 jaar, of sneller wanneer je een opfrissing nodig hebt, kan je je inschrijven in de opfrissingsmodule. Ook voor deze module zijn er proeven voorzien. Daarbij haal je steeds een adequaat attest.
 

 


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×