Arrow up

Hoe kies ik de juiste hoogwerker?

Hoogwerkers zijn er in verschillende soorten. Ieder afhankelijk van hun werking en ontwerp. Om te weten welke hoogwerker je nodig hebt, is het van groot belang dat je de verschillen goed kent. Het bepaalt dit ook welk certificaat je nodig hebt.

Daarnaast is bereik en capaciteit een belangrijk gegeven in je keuze. Maar ook de omgeving, gewicht en ondergrond kunnen bepalend zijn. Wil je weten welke hoogwerker je nodig hebt? Wij helpen je met onze blog hieronder.

Checklist: Welke hoogwerker heb ik nodig?

Binnen of buiten?

De keuze is afhankelijk van de omgeving. Daarbij is de factor binnen of buiten niet onbelangrijk. Hoogwerkers voor binnengebruik onderscheiden zich namelijk door hun geringe gewicht en afmeting. Vaak zijn deze hoogwerkers ook elektrisch om geen uitstoot te hebben in de binnenruimte.

De hoogtewerker in binnenruimtes  zijn stiller in hun werking en ook compacter. Ze worden zeker niet ingezet op een ruw terrein.

Hoogtewerkers op een ruw terrein hebben typische kenmerken zoals een hoger onderstel, grotere banden met een grof profiel of rupsbanden. Ze zijn voorzien van een 4x4 aandrijving en zoals je wel weet, kunnen deze ingezet worden op oneffen of losse ondergronden.

Elektrisch of diesel?

Elektrische aandrijving is altijd bij hoogwerkers voor binnengebruik. Zo is er geen uitstoot in de binnenruimte en is er minder geluid tijdens de werking. Elektrische toestellen moeten altijd op een effen ondergrond gebruikt worden. Bij oneffen of losse ondergronden moet er altijd een diesel hoogwerkers ingezet worden, daarom zijn hoogwerkers voor buiten altijd op diesel of hybride.

Dit heeft vooral als reden dat ze meer kracht nodig hebben om zowel rij- als heffunctie uit te voeren. Daarnaast kunnen zij ook verder reiken dan de elektrische hoogtewerkers. Hoogwerkers op elektrische aandrijving kunnen tot maximum 15 meter hoog reiken. Daarom zijn zij meer beperkt in werkhoogte.

Gebruik op de openbare weg

In principe mag een hoogwerker enkel op de openbare weg, wanneer deze technisch is gekeurd en nummerplaten heeft. Daarom raden wij al onze klanten aan om altijd een werfvergunning aan te vragen.

Deze vergunning privatiseert de openbare weg. Daardoor kan men zich verplaatsen met de hoogwerker op de openbare weg. Vergeet niet, wanneer je een hoogwerker op de openbare weg plaatst, je deze ook moet omheinen. Doe je dit niet, riskeer je een hoge boete.
Zorg ook steeds voor de nodige signalisatie.

Hoogwerkers mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze toestellen hebben gekregen.

Afstand van de werken

Als laatste is het ook belangrijk om te weten, hoe ver je afstaat van de werken. Sta je meteen onder de aangevraagde werken? Dan kan je misschien beter kiezen voor een schaarlift. Moet je er toch meer zijdelings naartoe? Dan kan je opteren voor een hoogwerker. Met een kniktelescoop hoogwerker kan je zowel horizontaal als verticaal werken en ga je zo goed als elk obstakel uit de weg. 

Om de juiste keuze te maken meet je de hoogte en de horizontale afstand exact op. Zo kies je geen te kleine of te grote machine. Denk na over de nodige vrije ruimte rond de werkplek en als er al dan niet hindernissen zijn waar je overheen moet.

Hulp nodig voor de juiste keuze?

Heb je bijkomende vragen of ben je niet zeker van je keuze? Dan kan je steeds bij ALM terecht. Met het advies van onze experts, maak je gegarandeerd de juiste keuze.
Ook voor een opleiding veilig werken op hoogte is ALM de juiste partner.

Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

 

 


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×