Arrow up

7 Tips voor het veilig werken met een vorkheftruck

Rijden met een vorkheftruck vraagt meer aandacht dan je denkt. Soms moet je onverwachts uitwijken, net op een moment dat ook je collega het pad kruist. Door een te snelle en bruuske beweging kan de lading kan je vorklift kantelen. Vaak is het een wonder dat zowel jij als je collega uiteindelijk niks mankeren.

Helaas moeten we vaststellen dat zo een situaties vaak voorkomen. Soms is de afloop ook minder positief. Daarom hebben wij een artikel geschreven met een aantal tips voor het veilig werken met een heftruck.

Veilig werken met een heftruck? Onze 7 tips!

1. Bezit een heftruckcertificaat

De kans op ongevallen is het grootst wanneer je geen kennis en ervaring hebt met het rijden van een heftruck. Dit certificaat is dan wel nog niet verplicht, toch is het aan te raden om deze te behalen. Door een training te volgen of bijscholing te nemen, leer je op de juiste manier de vorkheftruck te besturen en leer je ook alle “verkeers”voorschriften kennen en de gevaren te ontwijken.

Ben je nog niet in bezit van een heftruckcertificaat? Dan kan je deze bij ons behalen. Ontdek hier onze opleiding.

2. Regelmatig onderhoud

Het laten uitvoeren van onderhoud, is een kleine maar vooral noodzakelijke moeite. Om allerlei gebreken te voorkomen, is het aan te raden om de vorkheftruck jaarlijks te laten keuren. Regelmatig onderhoud helpt je op tijd onderdelen te vervangen. Bovendien is het bijhouden van onderhoud een belangrijk gegeven om zeker te zijn dat er geen veiligheidsstukken ontbreken.

3. Zorg voor een standaard controle

Naast onderhoud is ook een standaard controle een extra check om na te gaan dat alles nog in orde is. Voordat je de vorklift gebruikt, kan je even een rondje langs het voertuig lopen en nakijken op beschadigingen, losse onderdelen, lekke banden of andere mogelijke gebreken. Wanneer je dit dagelijks doet, zullen deze gebreken tijdig opgemerkt worden en ongevallen voor een stuk voorkomen worden.

4. Draag correcte veiligheidskledij

Om veilig te werken met een vorkheftruck, is het aan te raden om correcte veiligheidskledij te dragen. Bescherm je eigen lichaam met deze kledij en zorg ervoor dat je duidelijk zichtbaar bent voor anderen.

Wat begrijpen we onder veiligheidskledij? Schoenen met een stalen top, veiligheidshelm, bril en handschoenen. Eventueel een fluorescerende jas om duidelijk zichtbaar te zijn.

5. Voorkom overbelasting van de vorkheftruck

Het is niet voor niets dat een vorkheftruck een maximale draaglast heeft. Toch gebeurt het vaak dat deze genegeerd wordt en daardoor ongevallen gebeuren. Het is noodzakelijk om de maximale draaglast correct na te leven.

Bovendien is het ook niet veilig wanneer je een extra collega mee vervoert. Dit brengt extra gewicht met zich mee en kan de vorkheftruck uit balans halen. De regel is: 1 persoon per heftruck. Ook deze regel kan je beter respecteren.

6. Let op de stand van de vork

Wanneer je de vorklift parkeert, doe je dit best correct en let je op de stand van de vork. Zorg ervoor dat deze steeds op de laagste stand staat en iets voorovergebogen. Wanneer je de heftruck op een correct manier parkeert, zal je het minste schade veroorzaken.

Nog meer tips voor het correct parkeren van de vorkheftruck? Dit leer je in onze opleiding.

7. Veiligheidsborden, markeringen en duidelijke gedragsregels

Wanneer je als chauffeur van alles op de hoogte bent en een zeer goede scholing hebt gevolgd, is het ook belangrijk dat alle collega’s rondom de vorkheftruck duidelijke veiligheidsregels volgen. Maak een duidelijke briefing rond gedrag, markeringen en borden om zo het juiste verkeer te regelen tijdens het werk en ongevallen te vermijden.

Veiligheidsborden en markeringen helpen niet alleen het veilig oversteken van collega’s, maar ook bezoekers weten op deze manier waar ze extra alert moeten zijn. Dit is zeker belangrijk bij het gebruiken van een elektrische heftruck. Deze zijn namelijk minder goed te horen.

 

Veilig werken met een vorkheftruck

Veilig werken met een vorklift vraagt meer dan enkel wat rijervaring.

Om de veiligheid voor jezelf en anderen te garanderen is het aangeraden een goede training te volgen en bovenstaande tips te hanteren.

Benieuwd naar onze opleidingen? Of heb je nog enkele vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.