Arrow up

6 Vragen over het heftruckcertificaat

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Na het succesvol afronden van een erkende opleiding ontvang je een heftruckcertificaat. De geldigheidsduur van je certificaat is in principe 5 jaar. In bepaalde specifieke gevallen zal de vernieuwing van het attest worden vervroegd.

Hoeveel kost een heftruckcertificaat?

Om een heftruckcertificaat te behalen, dien je een opleiding te volgen. Er is bij ALM een basisopleiding voor mensen zonder ervaring of met een zeer beperkte ervaring. Daarnaast is er een opfrissingsopleiding voor mensen die reeds meer ervaring hebben of hun attest na 5 jaar wensen te vernieuwen . De opleiding omvat een theoretische en een praktische test. Slaag je voor beide tests, dan ontvang je je certificaat. De kostprijs van je heftruckcertificaat zit dus verwerkt in de opleiding. Bovendien bespaar je via de kmo-portefeuille tot 30% op je opleiding.

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Artikel 4.3 - 1 van de Codex vermeldt dat ‘mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving’ enkel gebruikt mogen worden door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen. Dit betekent dat het volgen van een opleiding verplicht is als je een heftruck wil besturen. Ook de werkgever moet een attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat je, voor het besturen van de heftruck op de werkvloer, een geschikte opleiding volgde. Twijfel je over de noodzaak van een certificaat? Indien je een heftruck gaat besturen, schrijf je je best in voor een erkende opleiding. Zo ontvang je achteraf, als je slaagt voor de tests, een geldig attest en ben je in orde met de regelgeving.

Naast het heftruckcertificaat is ook jaarlijks een medisch onderzoek nodig. Het besturen van een heftruck is namelijk een veiligheidsfunctie. Veiligheidsfuncties vereisen een jaarlijks medisch onderzoek door de arbeidsgeneesheer voor iedere werknemer.

Waarom heb ik een heftruckcertificaat nodig?

Een heftruckcertificaat is vereist om in regel te zijn met de wettelijke verplichtingen. Dit geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. Tijdens de opleiding leer je heel wat zaken en technieken over het besturen van een heftruck, maar je leert ook anticiperen op mogelijke gevaren of ongevallen. Op die manier draag je zorg voor ieders veiligheid: die van alle anderen in de omgeving en ook die van jezelf. Het attest is 5 jaar geldig.

Hoe behaal je een heftruckcertificaat?

Je behaalt een certificaat door het volgen van een erkende opleiding en deel te nemen aan de theoretische en praktische proeven. Slaag je voor deze proeven, dan ontvang je een certificaat dat 5 jaar geldig is.

Wat is de minimumleeftijd om met een heftruck te mogen rijden?

Alle erkende opleidingscentra eisen een minimumleeftijd van 18 jaar. Wie jonger is en de functie van heftruckchauffeur als jobstudent wil uitvoeren, is dus doorgaans wettelijk niet in orde. Bijgevolg ben je niet verzekerd bij een arbeidsongeval.